Pautan Utama

Portal Memancing Rasmi Malaysia

Panduan Bot Kecil (Bhg.3)

Memiliki sebuah bot kecil adalah perkara yang menceriakan. Spot-spot yang dahulunya sukar diakses kini dapat diselongkar dengan mudahnya. Anda akan menikmati kepuasan penerokaan dengan berekspedisi ke semua lubuk sukar dengan bot kecil. Namun sebelum bertolak ke lubuk lebih jauh, anda haruslah belajar teknik asas pengendalian bot serta memahami perkara-perkara keselamatan terlebih dahulu.

Oleh : PAK WONG

Pokok-pokok mati di tasik juga adalah rumah kepada ular berbisa. Elakkan parkir bot anda terlalu rapat dengannya.

Biarpun kita tidak perlu lesen untuk membawa bot kecil, namun peraturan-peraturan tertentu haruslah dipatuhi demi keselamatan. Janganlah bertolak terlalu awal atau terlalu lewat pulang ke tempat menurunkan bot. Langit agak gelap menjelang waktu-waktu ini dan agak sukar untuk melihat halangan di sekitar dengan jelas. Jika terpaksa juga memandu bot menjelang waktu-waktu kelam seperti ini, haruslah perlahankan bot dengan seboleh-bolehnya.

Awasi Tunggul

Perairan yang berintangan paling banyak dijumpai di empangan-empangan, terutama apabila paras air tasik jatuh. Perlahankan bot apabila memandu di perairan seperti ini. Teman anda harus duduk di hadapan bot untuk meninjau reba yang mungkin tersembunyi di bawah permukaan air. Pakailah cermin mata polarized untuk pandangan yang lebih jelas ke dalam air.

Bot kecil yang ringan mempunyai struktur yang tidak berapa kukuh. Badannya mudah pecah apabila terlanggar tunggul kayu, mengakibatkan air masuk ke dalam bot. Jika kes ini berlaku di sebuah tasik empangan yang besar, keadaan akan menjadi cemas dan panik.

Badan bot yang pecah tidak kira buatan fiber atau aluminium bukanlah senang untuk dibaiki atau disumbat. Justeru jika anda sentiasa pergi memancing di empangan, haruslah sekurang-kurangnya pergi bersama dua bot untuk mendapatkan bantuan apabila kemalangan berlaku.

Enjin Kong

Perkara yang paling ditakuti sewaktu memancing dengan bot ialah berlakunya kerosakan terhadap enjin sangkut. Pada hakikatnya jika kita sentiasa servis enjin dan menggunakan minyak pelincir berkualiti dengan kuantiti yang sepatutnya, kes enjin rosak memang jarang berlaku. Walau apa pun, sentiasa sediakan plug baru dalam kotak pancing anda.

Jika enjin sangkut sukar dihidupkan, masalah biasanya berpunca dari plug-nya. Justeru anda harus sediakan spanar untuk membuka plug dan juga sekeping kertas pasir. Bahagian plug yang menghasilkan api akan menjadi oxide dalam jangka masa tertentu. Pembersihan bahagian ini dengan kertas pasir biasanya akan membereskan masalah.

Ombak

Memancing dengan menaiki bot di laut sentiasa dilanda ombak, begitu juga apabila memancing di tasik yang luas. Apabila ribut berlaku, ombak juga akan muncul di perairan tasik yang luas terbentang.

Biarpun ombak tasik tidak sampai satu meter tingginya, tetapi boleh membahayakan bot kecil terutama bot yang berlunas rata / lepap (punt). Jika terkena ombak, segeralah beralih ke tebing atau terus menarik bot ke atas tebing jika keadaan tidak mengizinkan.

Haiwan Liar

Jangan ingat memancing di atas bot akan selamat daripada ancaman binatang liar. Jika anda selalu memancing di tasik empangan, anda akan berpeluang menemui ular. Pokok-pokok mati yang berdiri di tengah tasik biasanya terdapat lubang-lubang yang menjadi kediaman kepada burung dan juga ular berbisa.

Janganlah terlalu dekat dengan pokok-pokok seperti ini apabila memancing di tasik empangan. Saya sendiri pernah mengalami kes menakutkan ini apabila seekor ular jatuh ke dalam bot apabila saya sedang syok casting!

Akhir sekali, sediakanlah peti atau beg kalis air untuk melindungi barangan penting anda agar tidak basah apabila ditimpa hujan atau apabila terjadi kes bot terbalik. Jika ingin menjelajah ke perairan yang jauh, jangan lupa untuk sediakan minyak spare supaya tidak berputih mata apabila berlakunya kes sesat jalan!